Jak si připravit nejlépe vstřebatelný vápník doma?
Nejlepším zdrojem vápníku jsou vaječné skořápky. Obsahují sice uhličitan vápenatý, kromě toho jsou ale zdrojem fosforu, hořčíku a asi 25 stopových prvků (bór, stroncium, molybden, mangan, měď, síra, selen, zinek atd.), Které tvoří ideální komplex minerálů. Studie revmatologických ústavu v Piešťanech navíc potvrdila, že vaječné skořápky mají pozitivní vliv na zdraví nejen kostí ale i chrupavek. Skořápky by však měly být z domácích chovů, ze slepic, které vědí, co je slunce a tráva, ty mají pevnější, hodnotnější skořápku a neobsahují rezidua různých "obohacených" krmiv.
Když sesbíral větší množství skořápek, je třeba je očistit (průsvitnou blanku uvnitř neodstraňujte, obsahuje kyselinu hyaluronovou, glukosamin, chondroitin a kolagen), povařit v čisté vodě asi 10 minut , aby se odstranily bakterie, nechat volně proschnout a nakonec úplně dosušit v troubě na 200 ° C po dobu 10 minut . Takto vysušené skořápky jsou dokonale suché a křehké, dobře se drtí v hmoždíři nebo semelou v mlýnku na kávu.
Tímto postupem získáte prášek obsahující převážně uhličitanu vápenatého, půl lžičky obsahuje asi 400 mg vápníku. Na půl lžičky prášku přidáte šťávu z poloviny citronu , zamícháte a necháte stát při pokojové teplotě 6 - 12 hodin (směs bublinky jako šumivá tableta). Reakcí prášku s citronovou šťávou vznikne velmi dobře vstřebatelný kalcium citrát, musí se však užít hned po připravení (neměl by stát více než 12 hodin).
-
Autor: PharmDr.Diana Leová
Celý článek zde: https://www.tvojlekarnik.sk/
Zdroj: www.2012rok.sk/wp/