Konec mýtu o mléce: existují mnohem lepší zdroje vápníku, mléko lidem škodí

25.11.2012 23:20

 

Jak se postupně vynořuje pravda o výživě a zdravotní péči, je dobré podívat se zblízka i na mýtus o mléce. Celému světu se vymývá mozek, aby si všichni mysleli, že mléko a mléčné výrobky jsou nejlepším možným (a jediným) zdrojem vápníku, a to nejen pro děti ve vývoji. Mléko je však pro mnoho lidí nestravitelné a navíc je zdrojem nejrůznějších onemocnění.

 

Mléko je pro miminka

Mateřské mléko je hlavním zdrojem potravy pro rostoucího kojence. Mléko od konkrétní matky je však unikátní a tak tomu konkrétnímu dítěti nejlépe vyhovuje. A navíc každý druh produkuje to nejvhodnější mléko pro svá mláďata.

Živočišné druhy se mezi sebou velice liší. Například krávy fyzicky dospívají během jednoho roku. Lidem to trvá šestnáct let. To znamená, že mléko musí mít různé složení, aby vyhovovalo danému druhu. Například poměr vápníku a proteinů je jiný u každého druhu.

Když se dítě odstaví, prostředí žaludku se změní. Mateřské mléko je snadno stravitelné. Teď dítě jí složitější potraviny, takže je potřeba zabývat se jimi. Potřeba trávit mléko, stejně jako proces jeho zpracování, odeznívá. Mléko se stává nestravitelným. Intolerance laktózy, která je hojně rozšířená, to dokazuje.

Nejlepší zdroj vápníku

Miminka rostou velice rychle a tak se má za to, že to způsobuje mléko. Jenomže kráva nebo kterýkoliv jiný velký býložravec dosahuje fyzické vyspělosti asi šestnáctkrát rychleji než člověk a narůstají jim kosti tři až čtyřikrát větší, a nad tím se musí člověk zamyslet.

Krávy jí trávu a jiné nízké nebo vzrostlejší rostliny. Když mají volnost, potulují se a jí to, co potřebují. A tak se dostáváme k tomu, z čeho jim rychle narostou kosti.

Listová zelenina

Listová zelenina je významným zdrojem živin, včetně všech makrominerálů (p.p. minerály potřebné v denních dávkách nad 100g), stopových prvků, aminokyselin, omega 3 kyselin a dalších. Je nejlepším zdrojem makrominerálů (vápník a hořčík), které odpovídají za správný růst kostí.

Mnozí lidé věří, že kyselina šťavelová v zelených listech omezuje vstřebávání makrominerálů. Pokud jíte každý den jinou listovou zeleninu, nezpůsobuje to problém, protože minerálů, které kyselina šťavelová vyplavuje, obsahuje tato zelenina výrazný nadbytek. Další běžná jídla, která mají vysoký obsah kyseliny šťavelové, jsou čaj, káva, čokoláda, obílí, fazole a některé ořechy.

Když se podíváte na stavbu těla člověka, uvědomíte si, že i když jsou lidé všežravci, mají mnohem blíže k býložravcům než k masožravcům.

Například:

  • Lidské zuby jsou tupé, podobně jako u býložravců
  • Lidské nehty jsou tupé, takže nedokážou uchopit kořist, jako drápy masožravců
  • Profil lidské tváře je rovný, takže neumožňuje držet kořist, jako to dokáže pouze prodloužená čelist
  • Lidská střeva jsou dlouhá, protože rostlinná strava se tráví déle než syrové maso
  • Lidské sliny obsahují ptyalin (p.p. enzym štěpící škrob a složené cukry), který mají všichni býložravci, ale u masožravců ve slinách není
  • Žaludeční kyseliny jsou u masožravců mnohem silnější než u býložravců – kyseliny v lidském žaludku jsou podobné jako u býložravců
  • Masožravci mají potní žlázy na tlapách a ochlazují se dýcháním – býložravci se potí kožními póry

To znamená, že člověk bude mnohem zdravější, když se bude stravovat podobně jako býložravci.

 

Zpracované mléko způsobuje onemocnění

Narůstající počet zdravotních poradců tvrdí, že běžně používaný postup pasterizace a homogenizace mléka způsobuje řadu onemocnění. Mléko se pasterizuje, aby se zabránilo šíření tuberkulózy. Jenomže při výzkumu, kdy 70 dětí dostávalo každý den půl litru čerstvého mléka po dobu pěti let, došlo pouze k jednomu onemocnění. Podobná studie byla provedena s pasterizovaným mlékem a došlo ke 14 onemocněním.

Dr. Kurt Osler je kardiolog z Connecticutu a již přes 20 let zkoumá účinky homogenizovaného mléka. Jeho závěry naznačují, že homogenizované mléko zvyšuje hladinu cholesterolu. Osteopat Dr. William Ellis spojuje kravské mléko s mnoha chorobami dětí i dospělých, jako je chronická únava, chudokrevnost, artritida, křeče, obezita, alergie a problémy se srdcem. Dětský lékař Dr. Frank Oski říká, že je souvislost mezi kravským mlékem a chudokrevností z nedostatku železa, křečemi, průjmy, moha formami alergií, arterosklerózou a infarktem.

Pokud by mléko bylo takovým skvělým zdrojem vápníku pro tělo, země s nejvyšší konzumací mléčných produktů by měly mít minimální počet onemocnění osteoporózou. Jenomže je tomu přesně naopak.

Existuje spousta běžně rozšířených pověr, které škodí vašemu zdraví. Nevěřte jim bez přemýšlení. 

Zdroj

Převzato: www.osud.cz